Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Moždani udar


Opis

Moždani udar označava naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije. Poremećaj cirkulacije dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Nedostatak kisika i hranjivih tvari uzrokuje oštećenje i odumiranje živčanih stanica u dijelovima mozga koje opskrbljuje oštećena krvna žila što ima za posljedicu oštećenje onih funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju.

Kod izljeva krvi u mozak, koji se dogodi kad neka od krvnih žila u mozgu pukne, u mozak dolazi previše krvi, pa moždane stanice mogu odumrijeti. Najočitiji znak upozorenja na probleme sa cirkulacijom krvi u mozgu su nagli poremećaji u radu mozga od smetnji s vidom do paralize.

Problemi s cirkulacijom krvi u mozgu nastaju kao rezultat krvnog ugruška ili moždanog udara, najčešće se događaju kod osoba starijih od 45 godina, a zahvaćaju češće muškarce nego žene.

Mnoge bolesti, stanja, okolnosti, životne navike i ponašanja povezani su s povećanom učestalošću nastanka moždanog udara, pa se nazivaju čimbenici rizika za nastanak moždanog udara. Na neke čimbenike rizika kao što su dob, spol i genetsko nasljeđe nije moguće utjecati, ali na mnoge čimbenike rizika moguće je djelovati i smanjiti njihov utjecaj na povišenje rizika za nastanak moždanog udara.

Najpoznatiji čimbenici rizika na koje se može utjecati, a povezani su s načinom života su pušenje, prekomjerno pijenje alkohola, nezdrava prehrana, stres, tjelesna neaktivnost i debljina.

Neke bolesti predstavljaju čimbenike rizika za nastanak moždanog udara na koje se može utjecati kao što su povišen krvni tlak, srčane bolesti, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi i značajno suženje karotidnih arterija. Otkrivanjem, uklanjanjem ili modificiranjem čimbenika rizika moguće je u značajnoj mjeri smanjiti učestalost moždanog udara.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje moždanog udara

- Smanjenje masti u krvi će te postići ishranom sa svježim povrćem i žitaricama. Patlidžan, mrkva, luk, poriluk, soja, kuhana riba, jogurt, kukuruz i suncokretovo ulje utječu na smanjenje kolesterola kao i povrće i voće koje sadrži dosta pektina (jabuka, dunja)
- U regeneriranju krvnih žila će pomoći riža i posije od zobi
- Jedite neslano
- Izbjegavajte: slatkiše, šlag, masni sir, masno meso, zaprške, salame, iznutrice, životinjsku mast, fritiranu hranu, toast, bijeli kruh, tjesteninu od jaja, kolače, morske plodove, ribu iz ulja i sušenu ribu
- Smanjite prekomjernu težinu i redovno kontrolirajte krvni tlak
- Prestanite pušiti i izbjegavajte zadimljene prostore
- Što češće jedite svježe povrće koje možete i obariti, koje je tako brzo pripremljeno kao i kuhano, a zadržava svoj okus, prirodnu boju i sastojke
- Izbjegavajte nikotin, kavu i alkohol
- Od alkohola se može piti samo crveno vino u manjim količinama s obzirom da sadrži tanin
- Jedite češnjak jer sadrži acilin koji utječe na normaliziranje krvnog tlaka i protoka krvi u srcu, a uz to regulira i kolesterol
- Nastojte sniziti krvni tlak i povišeni kolesterol sa hranom bogatom lecitinom, vitaminom C i sirovom mrkvom
- Izbjegavajte stresne situacije i primjenjujte tehnike opuštanja
- Primjenjujte mjere koje stabiliziraju krvotok: suho trljanje ručnikom, pranja i tuširanja, hladni oblozi na prsima
- Redovno vježbajte tehniku punog disanja
- Prsa masirajte sa masti od bijelog gloga
- Svako jutro pijte sok od limuna
- Pijte čajeve koji jačaju srčano tkivo, umiruju rad srca i snižavaju krvni tlak: kamfor, bijeli glog i imela
- Krećite se što više na svježem zraku
- Pijte čajeve od bijelog gloga, kadulje, rusomače ili češnjaka
- Primjenjujte mediteranski način prehrane zasnovan na maslinovom ulju
- Uzimajte tinkturu ginka, đumbira, češnjaka, masline i mali zimzelen
- Izbjegavajte stres i stresne situacije i redovno primjenjujte metode opuštanja
- Ljekovite biljke: grbica, hren, poriluk, češnjak (sirov ili kao sok). Stari domaći lijek: češnjak kuhati u mlijeku, ocijediti i piti na prazan želudac


Napomena

Obavezno posjetite liječnika.