Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PMS - Predmenstrualni sindrom


Opis

Predmenstrualni sindrom ili skraćeno PMS je skupina fizičkih i emocionalnih simptoma povezanih s menstrualnim ciklusom. Ti se simptomi pojavljuju nešto prije početka menstruacije, a nestaju kad ona započne. Zahvaćaju oko 40% žena i mogu trajati od dva dana do dva tjedna. Ovo drugo se poklapa s početkom ovulacije.

Do sada nije otkrive nijedan uzrok koji bi objasnio pojavu tako različite lepeze simptoma, ali se čini da je PMS rezultat povećane propusnosti kapilara, što uzrokuje naticanje tkiva dojki, trbušne šupljine i mozga. Moguće je pogoršanje promjena na koži i pojava akni. Smetnje mogu biti blage i kratkotrajne, ali i intenzivnije izražene.

Pravilna prehrana, smanjenje stresa, redovna tjelesna aktivnost i dovoljno sna mogu ublažiti tegobe. U nekim slučajevima PMS može biti rezultat povećanog lučenja estrogena izazvanog brojnim faktorima, osobito stresom i nedostacima u prehrani.

Fizički simptomi obuhvaćaju osjetljive i natečene dojke, nadutost trbušne šupljine koja može biti neugodna ili bolna, poremećaje u mokraćnom sustavu, dobivanje na težini, opći osjećaj natečenosti s otečenim rukama i nogama, te krvožilni poremećaji.

Emocionalni simptomi obuhvaćaju nepredvidljive promjene raspoloženja, razdraženost, agresivnost, plačljivost, tjeskoba, depresija, nervoza, glavobolja, nesanicu, pospanost, gubitak koncentracije, poremećaji vezani s pamćenjem, gubitak teka i problemi s libidom.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje PMS-a

- Pravilno i uravnoteženo se hranite
- Smanjite ili eliminirajte konzumiranje alkohola i kave
- Pojačajte uzimanje vlakana, svježe i sušeno povrće, voće i žitarice
- Smanjite unos soli
- Smanjite uzimanje životinjskih masnoća
- Jedite manje životinjskih bjelančevina
- Jedite kruh sa sjemenkama, rižu i tjesteninu
- Uzimajte vitamine B, C i E, te magnezij, cink i krom
- Smanjite unos rafiniranih šećera
- Uzimajte tinkturu konopljike, vrkute, vitanije, pasiflore i zlatnog maka
- Pijte čajeve od lipe, lavande i odoljena
- Izbjegavajte stresne situacije
- Redovito vježbajte


Napomena

Ako vam simptomi onemogućavaju da vodite normalan život obratite se liječniku.