Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Pothranjenost


Opis

Pothranjenost ili mršavost je stanje koje nastaje kao posljedica nedovoljnog unosa kalorija putem hrane. Mršavom se smatra osoba čija je tjelesna težina znatno ispod težine koja odgovara njezinoj visini i dobi mjereno sukladno određenim tablicama, primjerice indeksu tjelesne mase.

Takve su tablice za odrasle osobe i imaju ograničeno značenje jer ne mogu razlikovati masne naslage u tijelu od mišića, pa se događa da vrlo mišićave osobe prema takvim tablicama ulaze u skupinu pretilih.

Isto tako, tablice mogu pokazati da su osobe koje su izgubile mišićnu masu, npr. stariji ljudi, znatno ispod normalne težine. Treba napomenuti i to da su neke osobe genetski predodređene da imaju nisku tjelesnu težinu.

Mršavost je često naslijeđena, ali može biti i posljedica neodgovarajuće prehrane, nedostatka vitamina, slabog upijanja crijeva, poremećaja u radu gušterače, stresa, pretjeranog lučenja hormona štitnjače ili pretjeranog vježbanja.

Kada netko ima 20% manju težinu od uobičajene za njegovu visinu uzrok može biti slaba prehrana ili bolest, ali ako nastupi znatan gubitak tjelesne težine naglo, gotovo je sigurno da je to znak nekog težeg poremećaja.

Kod djevojčica i mladih djevojaka iza neobjašnjivog gubitka tjelesne težine može se skrivati moguća anoreksija ili Turnerov sindrom, kromosomski poremećaj koji pogađa proces rasta otprilike jedne od tri tisuće ženskih osoba.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje pothranjenosti

- Ne započinjite nikakvo liječenje bez liječničkog savjeta
- Budite objektivni u odnosu na svoj gubitak težine
- Jedite jela u kojima uživate
- Jedite čokoladu
- Jedite uravnoteženu prehranu koja ima ljekovit učinak, npr. sušeno voće, zobene pahuljice, proizvodi od soje, sirup od šipka
- Upotrebljavajte začine koji potiču probavu, cimet i đumbir
- Za pomoć probavi pijte čaj od metvice
- Čajevi od lavande i lipe protiv tjeskobe
- Protiv umora američki ginseng i šipak
- Izbjegavajte stres
- Vježbe opuštanja, joga


Napomena

Ukoliko dođe do naglog ili postupnog gubitka težine unatoč redovitoj i zdravoj prehrani obavezno potražite liječnika.