Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Proljev


Opis

Proljev je obrambena reakcija organizma na otrove, odnosno štetne tvari i ispoljava se kao rijetka i tekuća stolica. Uzročnici mogu biti različiti: psihosocijalni stres, određeni lijekovi, pokvarena hrana, nečista voda, alergija na neke namirnice, infekcija uzrokovana salmonelama, gastritis, bubrežne bolesti, crijevna gripa itd. Povezan je sa velikim gubitkom tekućine u organizmu kao i mineralnim solima.

Razlikujemo prolazni proljev koji je bezopasan i prođe najčešće kroz dva dana i kronični proljev koji se mora liječiti s obzirom da je najčešće uzrokovan upalom crijevne sluznice koja tada više ne može vršiti svoju funkciju.

Brz prolazak omekšalih otpadnih tvari često popraćen grčevima u želucu znak je pojave prikrivene bolesti. Mnogima se u određenim trenucima pojavljuje proljev koji najčešće prođe bez potrebnih intervencija, međutim kronični proljev može nastati zbog nedovoljnog upijanja vode iz stolice u debelom crijevu.

Teži i dugotrajniji napadaji proljeva mogu uzrokovati gubitak vode. Simptomi proljeva su grčevi u trbušnoj šupljini iza kojih često slijedi izbacivanje razrijeđene ili tekuće stolice, te naticanje i nadimanje.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje proljeva

- Primjeniti klistiranje kako bi se crijeva očistila, odnosno uklonili otrovi u njima
- Piti što više tekućine, nezašećerene čajeve od borovnice i korijena klinčića, sokove od borovnice i ribizla, napitke koji ne sadrže ugljičnu kiselinu
- Privremeno izbjegavati namirnice bogate bjelančevinama, svježe voće i povrće, te mlijeko
- Jesti što manje, a najbolje je jesti banane, prirodnu rižu i krumpir kuhan u ljusci
- Preporuča se kratki post
- Naribana jabuka regulira funkciju crijeva i apsorbira otrovne tvari sa crijevnih stijenki
- Voće i povrće ne jesti istovremeno
- Banane i mrkva usitnjene u kašu, dunja i dvije žlice jabučnog octa u čaši vode djeluju na sprječavanje proljeva
- Stavljati tople obloge od kamilice i hladne obloge od gline, ilovače na trbuh dva puta dnevno i držati ih dva sata
- Uzeti jednu do dvije kapi eteričnog ulja od cimeta ili klinčića sa žlicom meda ili ulje od lavande ili kadulje
- Akupresura
- Stari domaći recept: oguljene krumpire i mrkvu u jednakoj količini i jednu glavicu crvenog luka kuhati 40-60 minuta. Luk ukloniti, a povrće lagano pasirati i dodati malo soli. Prvo jedite juhu, a zatim samo povrće. Na taj način će se crijevna flora regenerirati. Pokušajte se na taj način hraniti tri dana, a nakon trećeg dana možete dodati malo putra i prijeći na laganu hranu


Napomena

Kada proljev dugo traje i kada stolica bude krvava obavezno potražite liječnika.