Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Prostata


Opis

Pod oboljenjem prostate obično podrazumijevamo povećanje prostate do koje dolazi u prijelaznim godinama. Smanjena produkcija muških hormona u vanjskim žlijezdama pokraj prostate dovodi do poremećaja hormonalne ravnoteže, unutarnje žlijezde koje produciraju ženske spolne hormone počinju oticati i okružuju prostatu.

Neposredna posljedica je sužavanje, stezanje mokraćne cijevi što uzrokuje pritisak u donjem dijelu trbuha, čestu potrebu za mokrenjem, tanji mlaz mokraće, a zatim potpuno začepljenje. U posljednjem slučaju je nužna liječnička pomoć.

Najmanje 50% muškaraca iznad 40 godina života doživjet će neki od poremećaja ili oboljenja koji mogu zahvatiti prostatu. Benigna hiperplazija prostate uzrokuje povećanje prostate koje može biti posljedica hormonalne neravnoteže koja se normalno pojavljuje kod muškaraca između srednje i starije dobi.

To povećanje pritišće mokraćni kanal koji prolazi kroz prostatu i uzrokuje smetnje i smanjeno mokrenje. Budući da je povećanje prostate ujedno i simptom raka prostate iznimno je važno obaviti liječnički pregled.

Kad se pojave prve tegobe potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć kako bi se izbjegle moguće komplikacije (upala bubrežne zdjelice i oštećenje bubrega) i nastojalo spriječiti povećanje, oticanje prostate.

U kasnijem stadiju je potrebno unutarnje žlijezde operativno odstraniti. Infekcija ili upala prostate (prostatitis) je najčešće posljedica infekcije u mokraćnom traktu uzrokovana uretritisom, cistitisom ili prijenosnim spolnim bolestima, a može biti akutna ili kronična.

Simptomi povećanja prostate su čest nagon za mokrenjem i kad za to nema stvarne potrebe pogotovo noću, osjećaj nemogućnosti pražnjenja mjehura, smanjenje protoka mokraće, napinjanje i žarenje u mokraćnom mjehuru.

Simptomi upale prostate su osjećaj težine i bol u preponama i predjelu iznad baze penisa, bolovi pri mokrenju, često mokrenje, bolovi pri ejakulaciji i pojava temperature pri nižim infekcijama.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje prostate

- Prestati konzumirati alkohol i nikotin
- Nastojati smanjiti tjelesnu težinu ukoliko je prekomjerna
- Prijeći na vegetarijansku prehranu
- Izbjegavati piti veće količine hladne tekućine
- Potrebu za mokrenjem nemojte suzbijati kako se mjehur ne bi prepunio i po mogućnosti mjehur potpuno isprazniti jer ostatak mokraće može izazvati infekciju
- Kod povećanja prostate uzimajte bundevu, divlji kesten i crvenu djetelinu
- Izbjegavati dugotrajno sjedenje
- Poboljšati rad bubrega
- Piti čaj od lista breze koji će potaknuti mokrenje, a čajeve od majčine dušice i nevena za ublažavanje upale
- Eteričnim uljima od majčine dušice i nevena masirati područje mjehura
- Za poremećenu potrebu za mokrenjem djelotvorna je bundeva: žvačite sjemenke bundeve, pijte sok od bundeve ili par kapi ulja od bundeve sa čašom vode
- Primjenite vježbe opuštanja i metodu autosugestije


Napomena

Obavezno potražite liječnika.