Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Rak


Opis

Unatoč velikom napretku u istraživanjima na području oboljenja od raka i dobrih mogućnosti izliječenja, ova vrsta oboljenja izaziva očaj kod osoba oboljelih od nje. Tražiti odgovor o uzrocima koji izazivaju ovo oboljenje, znači tražiti odgovor o mogućim mjerama u ponašanju kako bi ga spriječili. S obzirom da je starim narodima to oboljenje bilo strano, olakšano je traženje uzroka raka.

Rak je civilizacijska bolest uzrokovana mnogim faktorima. Iako je u nekim slučajevima uzrok nasljedan, ipak tipične uzroke treba tražiti u svom neposrednom načinu života. Nezdrav, stresom intenzivan način života, depresija, alkohol, nikotin, lijekovi, prehrana, zagađen okoliš itd. su pogodan temelj za nastanak oboljenja od raka.

Čak 90% oboljenja od raka pluća je prouzročeno nikotinom. Unatoč toj činjenici mnogi i dalje nastavljaju sa pušenjem, te time dovode svoj život u opasnost i skraćuju ga, prije svega jer pušenje uzrokuje trećinu svih oboljenja od raka - grkljana, usne šupline, ždrijela, jednjaka, želuca i mjehura. Slično je i sa prekomjernim konzumiranjem alkohola koji pojačava djelovanje nikotina.

Do prije nekoliko godina se određena oboljenja od raka (rak gušterače i žučnog mjehura) nisu mogla spriječiti preventivnim mjerama, jer se smatralo da im je uzrok infekcija. Razlog za nadu postoji otkako je ustanovljeno da namirnice sadrže mikrosupstance koje u organizmu djeluju antibakteriološki i antibiotički.

Znanstvenici američkog Nacionalnog instituta za istraživanje raka su otkrili da 33 namirnice sadrže antirak tvari. Istraživanja su usmjerena u pravcu da se te tvari izoliraju u formi lijekova kako bi se spriječila bolest.

Te antirak tvari su djelotvorne bioaktivne biljne tvari koje u organizmu djeluju farmakološki i prvenstveno jačaju imunološki sustav. Tvari djeluju na sprječavanje oboljenja od raka , a podijeljene su u grupe:

Carotinoidi (mrkva, zeleno lisnato povrće)
Flavonoidi (crveni kupus, brokoli, rajčica, grožđe, trešnja)
Glukosinolati (zelje)
Protease Inhibitori (mahunarke)
Phenol kiseline (kelj, pšenica, orasi)
Phytosterini (sjemenke suncokreta, prirodna biljna ulja)
Phytoostrogeni (krupa)
Sulfidi (poriluk, češnjak)

Te tvari preuzimaju u tijelu antioksidativnu funkciju, odnosno suzbijaju kisikom bogate slobodne radikale koji uzrokuju oštećenje stanica. Da li te iste tvari sprječavaju rast tumora još nije dokazano.

Proces razvijanja raka u organizmu može započeti i 15-20 godina ranije nego što oboljenje bude primjetno. Unatoč tome je mogućnost izliječenja raka preko 80% ukoliko se otkrije u ranom stadiju.

Pri pojavi prvih simptoma raka (dugotrajni bolovi, krv u urinu i stolici, česti podljevi, promjenjeni madeži itd.) odmah potražite liječničku pomoć. U okviru suzbijanja raka, prirodne metode liječenja mogu podržati terapije moderne medicine koja raspolaže djelotvornijim sredstvima.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje raka

- Umanjite mogućnosti oboljenja od raka tako da budete svjesni sebe i svog zdravlja
- Klonite se raznih čudotvoraca i čudotvornih napitaka
- Obratite pozornost na svoje tijelo, naročito na kožu, kako biste pravovremeno otkrili neke od simptoma
- Jednom godišnje obavite sistematski pregled
- Jedite što više svježeg povrća, jer se kuhanjem uništavaju mnoge aktivne tvari koje su osjetljive na toplinu
- Lopuh, ehinea, peršin, kadulja i ginseng su biljke koje jačaju imunološki sustav, te utječu na suzbijanje oboljenja raka
- Namirnice koje sadrže mliječnu kiselinu suzbijaju izrasline od stanica raka
- Psihoterapeutsko liječenje može poboljšati liječenje u pravcu da oboljeli stekne više samopouzdanja i razmišlja pozitivno
- Unesite u svoj život promjene, budite aktivniji i nastojte unijeti životne radosti, te će te time utjecati na povećanje količine dopamina u mozgu
- Jedite namirnice koje sadrže antirak tvari (što su višlje to su djelotvornije):
kelj
češnjak
slatki korijen
soja, đumbir
mrkva, celer, pastrnjak
crveni luk, čaj, narandža, žuti korijen
limun, grejpfrut, smeđa riža
sjemenke lana, cvjetača, brokoli, pšenica
zob, prokulica, pepermint, oregano
krastavci, kadulja, ružmarin, krumpir, majčina dušica
lubenica, bazilikum, ječam, estragon, luk vlasac
- Nakon izliječenja od raka nastojte sa svojim liječnikom izraditi program redovnog pregleda, koristite svojstva ljekovitih biljaka, naročito imele i nastojte živjeti zdravo


Napomena

Obavezno posjetite liječnika.