Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Raynaudov sindrom


Opis

Raynaudova bolest ili Raynaudov sindrom je bolest optoka krvi koja zahvaća prste na rukama i nogama. Kad su izložene hladnoći, krvne žile koje dovode krv u prste ruku i nogu, naglo se stegnu i prekidaju dovod krvi. Zbog toga prsti u nekoliko minuta pobijele, a zatim poplave zbog nedostatka kisika (cijanoza) uz vrlo jake bolove.

Raynaudov sindrom mogu uzrokovati učinci hladnoće iza koje dolazi do naglog zatopljenja ili određeni oblici snažnih emocija, npr. tjeskoba. Ta bolest može biti znak ateroskleroze u udovima, poremećaja u grušanju krvi ili hormonalne neravnoteže često povezane sa štitnjačom. Ponekad je bolest uzrokovana nekim lijekovima i načinima liječenja kao što su beta blokatori, adrenalin ili kemoterapija.

Bolest zahvaća osobe u dobi od dvadeset do četrdeset godina, osobito pušače, a pet je puta češća kod žena nego kod muškaraca. Također, primjećeno je da u većem postotku napada osobe koje rukuju vibracijskim uređajima ili strojevima.

Raynaudova bolest se ne pogoršava s godinama, zahvaća minimalne površine kože i nema propadanja kože i gangrene.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje Raynaudovog sindroma

- Prestanite pušiti
- Izbjegavajte doticaj s hladnoćom
- Nježno zagrijavajte ruke i noge
- Ulje od pšeničnih klica regulira krvotok
- Suho trljanje ručnikom, pranje i tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom sa dodacima eteričnih ulja, algi i vočnog octa potiču bolju prokrvljenost
-Izbjegavajte stresne situacije
- Uzimajte ginko, češnjak i ljekoviti kokotac za poboljšanje cirkulacije


Napomena

Obavezno posjetite liječnika.