Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Reumatoidni artritis


Opis

Reumatoidni artritis je tipično upalno oboljenje koje u početku zahvaća jedan određeni zglob na rukama, u koljenima ili na nogama. Razvija se u etapama, s razdobljima jenjava, a zatim se širi na više zglobova.

Bolest započinje upalom membrane koja obavija zglob, a uzrok je što imunološki sustav organizma napada membranu reagirajući kao da je riječ o infekciji izazvanoj stranim tijelima.

Stvarni uzroci nisu poznati. Prema najprihvatljivijoj teoriji okidač reumatoidnog artritisa je kombinacija nekoliko čimbenika, među kojima su abnormalni autoimuni odgovor, genetska predispozicija, te virusna ili bakterijska infekcija. Upalni proces je nusproizvod imunološkog sustava koji se bori protiv infekcije, te zalječuje rane i povrede.

Kod tjelesne povrede ili infekcije mobiliziraju se bijele krvne stanice koje oslobađaju tijelo od svih stranih proteina, kao što su virusi. Nakupine bijelih krvnih stanica u području ozljede ili infekcije uzrokuju upalni proces na dotičnim mjestima.

Zdrav organizam kontrolira i ograničava upalne procese, ali kod reumatoidnog artritisa izvjesni defekti, vjerojatno genetske prirode, podržavaju ovaj proces. Premda je puno toga poznato, još su nepoznati čimbenici koji dovode do ovog samorazarajućeg stanja.

Reumatoidni artritis zahvaća oko jedan posto stanovništva i to uglavnom žene koje su u trostruko većoj opasnosti od muškaraca. Kod osjetljivih osoba to oboljenje može uzrokovati bakteriološka ili virusna infekcija, a često se pojavljuje i zbog obiteljski naslijeđenog oboljenja autoimunog sustava.

Rani znakovi se mogu pojaviti oko dvadesetpete godine ili tijekom menopauze, a očituju se kao nelagoda i povremena bol u predjelu zgloba, ukočenost i oticanje oboljelog zgloba, pojačana bol koja ometa spavanje, deformacija zglobova, anemija, umor, mršavljenje, ponekad temperatura i bolovi u mišićima.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje reumatoidnog artritisa

- Izbjegavati jesti meso, sol, denaturirane i fabricirane namirnice, jake začine, šećer, čokoladu i slatkiše, odnosno hranu koja sadrži previše ugljikohidrata, a umjesto njih jesti više povrća
- Smanjite prekomjernu težinu ako je prekomjerna kako bi pritisak na zglobove bio manji
- Izbjegavajte nepotrebno zamaranje
- Izbjegavajte alkohol jer izaziva kontraindikacije ukoliko se uzima sa antireumatičnim sredstvima
- Akupunktura
- Umjesto jakih sredstava protiv bolova lagano razgibavajte zglobove
- Plivajte jer u vodi je manje opterećenje na zglobove
- Uzimajte dodatno vitamin B i elemente u tragovima koji blagotvorno djeluju na koštano tkivo (bakar, mangan, sumpor)
- Jedite masnu ribu iz hladnih mora
- Kod akutnih upala stavljajte hladne obloge preko zglobova, a kod kroničnih upala stavljajte tople obloge, naročito sa dodatkom gline
- Stavljajte obloge od pasiranog sira, krumpira, senfa, trine i mekinje
- Pijte čajeve od hrena i bazge, lipovog cvijeta, koprive, krijesa, majčine dušice, koprive i lista breze
- Uzimajte tinkture i kapsule od koprive, vrbe, harpagofita i kurkume
- Kupke sa dodatkom eteričnih ulja od lavande, eukaliptusa, nevena, sandalovine, majčine dušice ili dodati u kupku sumpora
- Nanosite kremu od ljute paprike tri puta na dan
- Redovito vježbajte pogotovo kad zglobovi nisu akutno upaljeni


Napomena

Obavezno posjetite liječnika.