Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Rinitis


Opis

Alergijski rinitis definiran je kao simptomatski poremećaj nosne sluznice koji se javlja nakon dodira s alergenima iz okoline pri čemu nastaje upalna reakcija. Neki ljudi imaju alergijski rinitis samo tijekom određenih razdoblja u godini, dok ga drugi pak mogu imati u bilo koje doba godine.

Alergijski rinitis ima vrlo slične simptome kao prehlada, a to se posebno odnosi na kihanje, svrbež u nosnicama i začepljenje nosa, međutim, alergijski rinitis nije virusno oboljenje. Sezonski alergijski rinitis može uzrokovati pelud korova, trava ili stabala.

Kućna prašina, perje, plijesni, dlake životinja i neki lijekovi mogu izazvati nesezonski alergijski rinitis. Iznenadne promjene temperature, fizički napor, duhanski dim, te onečišćenost zraka mogu pogoršati simptome.

Alergijski rinitis se često pojavljuje u djetinstvu ili ranom odraslom dobu, a povezan je s obiteljskom sklonošću alergijama, osobito peludnoj groznici, astmi i ekcemu.

Najčešći simptomi alergijskog rinitisa su kihanje, začepljen nos i curenje vodenog sekreta iz nosa, svrbež i crvenilo nosa i očiju, osjećaj peckanja i suzenje očiju, te podražajni kašalj i grebanje u grlu.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje rinitisa

- Ukoliko je utvrđen uzrok alergije nastojati ga izbjegavati
- Izbjegavajte tvari koje vas nadražuju
- Prestanite pušiti
- Povećati uzimanje tekućine
- Nastojte se što više kretati na svježem zraku i plivati
- Ojačati imunološki sustav organizma primjenom vode (hladno tuširanje i pranje, naizmjenična kupka nogu u hladnoj i toploj vodi, sauna)
- Promjena klime: terapije i liječenje čistim gorskim zrakom te sunčanje, u mnogim slučajevima su dali pozitivne rezultate
- Povećati uzimanje vitamina C
- Pijte čajeve od lipovog cvijeta, majčine dušice, ružmarina, crnog ribiza, komorača, stolisnika, lopuha
- Koristite kapi za oči od trputca za suzbijanje alergije očiju
- Tinktura od crne bazge za suzbijanje alergije u nosu
- Inhalirajte eterično ulje eukaliptusa
- Stavljati na leđa i prsa obloge od senfa ili gline, ilovače, piti sok od podbjela, jesti što više češnjaka i crvenog luka, masirati sa masti od nevena, uzimati naribani hren sa medom
- Masaža prsa eteričnim uljem lavande, eukaliptusa ili peperminta; trošiti 2-3 kapi ulja od kadulje sa medom


Napomena

Obavezno posjetite liječnika.