Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Rosacea


Opis

Rosacea je kronična bolest koja se prepoznaje po trajnom crvenilu kože, proširenju krvnih žila i po pojavi bubuljica. Napada starije osobe, a najugroženije su žene u godinama pojave menopauze. Od te bolesti mogu oboljeti i muškarci srednjih godina kod kojih se povećava obujam nosa na kojem se mogu pojaviti bradavice.

Veliki broj pacijenata sa rosaceom ima smanjeno samopouzdanje, osjeća se neugodno i frustrirano, te smatraju da im bolest negativno utječe na profesionalne aktivnosti i društveni život.

Uzroci tog oboljenja i dalje nisu poznati iako postoje neki dokazi da bi uzrok mogla biti infekcija kože poznata pod nazivom Dermodex folliculorum i imunološka reakcija na tu infekciju. Izlaganje ultraljubičastom zračenju sunčevih zraka ili u solariju može također uzrokovati nastanak te bolesti.

Rosacea se razvija postepeno. Nakon godina prolaznog, prolongiranog crvenila i žarenja lica kod većine pacijenata promjene na licu se razvijaju u vaskularni stadij rozacee razvijajući trajno crvenilo.

Dok se pojava ove bolesti oštro penje kako ljudi ulaze u osjetljivu dob, mnogi pogrešno misle da je to samo problem tena lica koji će se riješiti sam po sebi, ali stanje obično postaje gore ukoliko se ne liječi.

Najviše zabrinjava činjenica da samo mali broj oboljelih shvaća da im je potrebna medicinska pomoć da zaustave progresiju bolesti i ublaže simptome. Simptomi su crvenilo koje se širi licem, povećanje obujma nosa, bubuljice, prištići i pojavljivanje tanke mreže sitnih crvenoljubičastih linija po obrazima, nosu i bradi.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje rosacee - crvenila kože

- Primjenite prehranu siromašnu životinjskim mastima, čokoladom i rafiniranim šećerom
- Izbjegavajte izlaganje jakom suncu i snažnom vjetru
- Izbjegavajte alkohol
- Izbjegavajte upotrebu masnih ili mirisavih sapuna
- Izbjegavajte začine i kavu
- Uzimajte vitamine A, B, C i E
- Krema od aloe vere protiv bolova i upale
- Eteričnim uljem lavande i kamilice mažite lice, a možete i melemom od virdžinijskog čudesnog oraščića
- Oparak od konopljuše za pranje lica
- Tinkture od vitanije i pasiflore za ublažavanje pojave akni
- Protiv infekcije uzimajte češnjak, čičak i ehinaceju
- Čajevi od crnog ribiza i lipe i ekstrakt grožđanih sjemenki
- Uzimajte kapsule maslačka i artičoke za čišćenje jetre
- Izbjegavajte stres


Napomena

Obavezno posjetite liječnika.