Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Starenje


Opis

Starenje je prirodni proces koji započinje čim se ulazi u odraslu dob, odnosno s prestankom procesa rasta. Najvećim je dijelom uzrokovano postupnim povećavanjem degeneracije onih tkiva u organizmu koja se ne mogu obnoviti.

Starenje postaje vidljivije nakon šezdesete godine života. Poteškoće vezane uz starenje su rezultat općeg prirodnog trošenja organizma, starenja tkiva kao posljedica slabljenja bjelančevina u stanicama, te postupnog smanjivanja opće brzine metabolizma.

Prvi vidljivi znakovi starosti najčešće se vide na licu u obliku bora i tamnih sjena ispod očiju, zatim oticanja i crvenila na gornjim kapcima. Bore se pojavljuju kao rezultat gubitka elastičnosti kože do kojeg dolazi s godinama. Prerano pojavljivanje bora može biti uzrokovano pretjeranim izlaganjem ultraljubičastim zrakama koje su sastavni dio sunčevih zraka.

Prve bore najčešće se primjećuju u kutovima očiju kod smijanja, a nastaju kao rezultat čestog stezanja mišića lica. Namrštene bore pojavljuju se između obrva, a izbrazdanost se može pojaviti i na čelu.

Podočnjaci nastaju zbog zakrčenosti dijela ispod donjih kapaka gdje se mogu pojaviti problemi s cirkulacijom limfe. Često se pojavljuju u slučajevima akutne ili dugotrajne nesanice. Stres, glavobolje i umor mogu također izazvati pojavu podočnjaka.

Starenjem se svi elementi kože počinju mijenjati, površina se suši, a napetost i elastičnost se smanjuju. Te su promjene neminovne, ali brzina kojom nastaju različita je od osobe do osobe i ovisi o genetskom sklopu, te o načinu života i navikama.

Starenje kože je normalan sastavni dio općeg procesa starenja. Ono se može ubrzati gubitkom vlažnosti (dehidratacijom) čiji je uzrok izlaganje suncu ili vjetru, nedostatkom vitamina A i D, te pušenjem i prekomjernim pijenjem alkohola.

Pamćenje je proizvod mreže milijuna neurona koji međusobno komuniciraju prenoseći informacije koje primaju putem pet osjetila. Postoje dvije vrste pamćenja, pamćenje na kratki rok i pamćenje na dugi rok.

Pamćenje na kratki rok zadržava informaciju koja je korisna u neposrednoj budućnosti, npr. vrijeme održavanja nekog sastanka. Pamćenje na dugi rok sprema u sjećanju događaje koji su već protekli. Problemi pojedinog tipa gubitka pamćenja imaju različite posljedice. Gubitak pamćenja može se dogoditi svakome starijem od šezdeset godina, a u nekim slučajevima i mlađim osobama.

Starenje je jedan od mnogih čimbenika koji mogu uzrokovati probleme s pamćenjem. Među ostale uzroke spadaju stres, fizičko naprezanje, neki lijekovi, abnormalno visok krvni tlak u arterijama, pretjerano lučenje štitnjače, sifilis, alkoholizam, nesanica, epilepsija, potres mozga, nedostatak vitamina B1 i B12, srčani udar ili ozljeda lubanje.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje posljedica starenja

- Hranite se uravnoteženo
- Jedite redovito male obroke
- Jedite mnogo voća borovnice, crveni ribiz, kupine, maline, naranče, limun, kivi, mango
- Održavajte aktivnim um i pamćenje, čitajte, bavite se nekim hobijem, budite društveno aktivni
- Nastojte vježbati koliko možete
- Boravite što više na svježem zraku
- Smanjite konzumiranje alkohola i prestanite pušiti
- Izbjegavajte izlaganje ultraljubičastom zračenju
- Pijte mnogo vode
- Uzimajte češnjak i ginko
- Uzimajte kapsule dvogodišnje pupoljke protiv bora dva puta na dan
- Pijte čajeve od lipe, odoljena, šipka, aniša, kamilice i miloduha
- Uzimajte kapsule ribljeg ulja i pivski kvasac
- Uzimajte pasji trn, grčku piskavicu i ginseng
- Ne upotrebljavajte dijuretike
- Redovita masaža pomaže boljoj cirkulaciji
- Eterična ulja kadulje i matičnjaka pomažu kod smanjivanja gubitka pamćenja
- Aromaterapije


Napomena

U slučaju simptoma koji mogu biti znak mnogo težih poremećaja obavezno posjetite liječnika.