Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Tetanija


Opis

Nekontrolirano grčenje mišića obilježava bolest koja se zove tetanija. Česti grčevi i ukočenost mišića poznati pod nazivom tikovi uglavnom se pojavljuju u rukama i nogama, no mogu zahvatiti i lice. Uzroci tetanije nisu poznati, premda istraživanja govore o tome da je bolest posljedica kemijske neravnoteže u organizmu.

Često se povezuje s niskom razinom kalcija u krvi što se obično događa kad nema dovoljno vitamina D. Uzrok može biti i ubrzano disanje za vrijeme napadaja tjeskobe, a ponekad i niska razina natrija u krvi može uzrokovati tu bolest.

Tetanija najčešće napada nervozne i preosjetljive osobe, a žene obolijevaju češće od muškaraca. Simptomi su grčevito trzanje ruku i nogu, kronični umor, grčevi koji mogu zahvatiti mišiće lica i hrptenjače i teškoće u disanju za vrijeme grčenja.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje tetanije

- Jesti hranu koja sadrži kalij (riba, perad, šparoge) i magnezij (žitarice, svježe povrće)
- Jedite hranu bogatu šećerom prije fizičkog napora
- Jedite sjemenke žitarica
- Pijte čajeve od koprivem bijelog gloga, lipovog cvijeta i djeteline
- Mišić istezati u suprotnom pravcu od pravca grčenja
- Eterična ulja za masiranje ili kao dodatak u kupku: lavanda, pepermint, stolisnik, odoljen, komorač, mažuran, koriander, muškatni oraščić
- Bavite se sportom i gimnastikom
- Masaže
- Vježbe savijanja koljena i hodanja na prstima
- Primjeniti liječenje hladnoćom
- Prilikom spavanja podignite noge za 20 cm
- Nakon sportskih aktivnosti protegnite mišiće
- Sjesti na pod, obuhvatiti nožne prste i protegnuti nogu
- Izbjegavajte hranu koja sprečava upijanje kalcija u crijevima (špinat, lješnjake, sušene mahunarke) i hranu bogatu kiselinama (rabarbara)
- Tinkture aniša, zlatnog maka, pasiflore i odoljena


Napomena

Kod čestog grčenja mišića potrebno je potražiti liječnika kako bi se utvrdio stvarni uzrok ili eventualni nedostatak kalcija ili magnezija.