Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Tjeskoba


Opis

Tjeskoba ili anksioznost je stanje straha zbog točno određenog razloga ili opasnosti koje oboljela osoba može, ali i ne mora biti svjesna. Najčešće je popraćena nemirom i neraspoloženjem, a može izazvati i fizičke simptome kao što su bolovi u mišićima i prsima, znojenje, zadihanost, proljev, hiperventilacija itd.

Intenzitet tjeskobe ima različite stupnjeve, od sasvim male zabrinutosti do strave i užasa, a može biti nagla i brza (akutna) ili stalna (kronična) ovisno o okolnostima.

Stanje panike je poremećaj koji se pojavi kad tjeskoba postane tako nagla i brza, te snažna da paralizira oboljelu osobu. Napadaji panike su povratni i nepredvidivi napadaji tjeskobe koji kratko traju, ali su vrlo snažni. Pojavljuju se kod osoba koje inače ne bi osjećale tjeskobu u jednakim ili sličnim okolnostima.

Tjeskoba je najčešće povezana s psihičkim ili emocionalnim problemima. Može biti izazvana nekim emocionalnim sukobom, osjećajem nesigurnosti ili stresa, a može označavati i pojavu depresije ili može biti znak težeg mentalnog oboljenja.

Tjeskoba može poprimiti i oblik raznih fobija, kao što je strah od javnih mjesta (agorafobija) ili strah od zatvorenih prostora (klaustrofobija). Fobije su snažni strahovi od nekog napada od određene stvari ili posebnih situacija.

Opsesivno-kompulzivni poremećaji, sindrom povlačenja u sebe i prepuštanja sudbini, psihoze i mentalni poremećaji, također mogu pratiti tjeskobu u različitom intenzitetu od vrlo blagih do vrlo snažnih.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje tjeskobe

- Promijenite svoj nezdravi, stresni način življenja
- Otklanjanje stresa autogenim treningom s ciljem pozitivnog razmišljanja
- Joga ili neka druga tehnika opuštanja i vježbe disanja
- Izbjegavati stresne i konfliktne situacije
- Kretati se na svježem zraku
- Trošite hranu koja je bogata vitalnim tvarima
- Izbjegavajte kavu, alkohol i cigarete
- Za smirenje pijte oparak od gorke naranče i lavande
- Kupke sa dodatkom voćnog octa i djelomične kupke sa dodatkom krijesa
- Piti toplo mlijeko sa medom u neograničenim količinama
- Čajevi od kamilice, hmelja, majorana, matičnjaka, krijesa i lipovog cvijeta djeluju umirujuće
- Eterična ulja od borovih iglica, vetivera, matičnjaka, krijesa, naranče i sandalovine; nanesite nekoliko kapi na prsa ili sljepoočnice i lagano masirajte ili ih koristite kao dodatak kupkama, osvježivač prostora ili za inhalaciju
- Masaža
- Akupunktura


Napomena

Ako su simptomi vrlo jaki ili dugotrajni obavezno potražiti liječničku pomoć.