Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Zadržavanje vode


Opis

Voda je glavni sastojak našeg organizma na koji otpadaju dvije trećine tjelesne težine i koji sudjeluje gotovo u svakom procesu u tijelu. Čista voda djeluje u tijelu kao otapalo, sredstvo za podmazivanje i sredstvo za hlađenje, međutim, tekućine u tijelu nisu samo čista voda.

Svaka stanica u organizmu ima tekućinu iznutra i izvana, a u njima su otopljeni elektroliti - električni nabijene čestice minerala koji u vodenoj otopini mogu provoditi elektricitet. U staničnoj tekućini prevladavaju elektroliti kalija, a u tekućini koja okružuje stanice prevladavaju elektroliti natrija.

Dok je koncentracija elektrolita podjednaka oni reguliraju zadržavanje vode izvan i unutar svih stanica, a na taj način i ravnotežu vode u svim dijelovima tijela.

Kod većine ljudi, a posebno kod žena, povremeno dolazi do zadržavanja malo vode u organizmu. Kad previše vode zaostaje u organizmu stvara se oteklina poznata pod nazivom edem. Oteklina se može pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, a osobito u plućima i trbušnoj šupljini. Lokalna oticanja zglobova ili prstiju najčešće su privremena i često nestaju sama od sebe.

Općenito govoreći, zadržavanje vode može biti povezano s razinom bjelančevina u krvi. To se posebno odnosi na bolesti bubrega i jetre, te pothranjenost. Može se pojaviti i kao posljedica slabe cirkulacije krvi i limfe, poremećaja u radu srca, mokraćnog mjehura, šećerne bolesti, alergije na hranu ili hormonalnih promjena.

Kod žena se to zbog hormonalnih promjena najčešće događa tjedan dana prije mjesečnice, a kao posljedica se javljaju nadutost trbuha, osjećaj težine u nogama i umor.

Kad neka osoba pati od slabog rada srca, zadržavanje vode se događa zato što srce ne može dovoljno brzo pumpati krv da bi se izbacila tekućina iz tkiva.

Uobičajeni svakodnevni uzroci zadržavanja vode najčešće su posljedica dugog sjedenja ili stajanja te slabe cirkulacije zbog lošeg položaja tijela, pa uglavnom nestaju bez terapije sami od sebe. Otečeni se zglobovi pojavljuju najčešće za vruća vremena ili tijekom leta avionom kad je mogućnost kretanja svedena na minimum.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje zadržavanja vode

- Smanjite unos soli
- Jesti hranu koja uklanja vodu, hren, celer, koprivu i ciklu
- Tijekom dana povremeno podignite noge tako da su vam pete iznad kukova
- Podignite donji dio kreveta za nekoliko centimetara
- Hodajte što je više moguće
- Kod začepljenja pluća spavajte u polusjedećem položaju
- Kod poremećaja rada jetre uzimajte artičoku, konopljušu, lipu, kukuruz, osljebad, ružmarin, peumus
- Ako je uzrok povezan sa srcem uzimajte obični glog
- Kod poremećaja rada bubrega jasen, žutika, maslačak, kukuruz, runjika, medunika, poljska preslica
- Kod slabe cirkulacije uzimajte grožđe, divlji kesten, kokotac, veprina, turica


Napomena

Sve osobe koje imaju simptome zadržavanja vode trebaju se obratiti liječniku.