Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

Zubi


Opis

Za rast i izgradnju zdravih, čvrstih i lijepih zubi važna je pravilna, raznovrsna prehrana s dovoljno gradivnih minerala kalcija, fosfora i fluora. Mlijeko i mliječni proizvodi su namirnice koje sadrže najviše kalcija i fosfora. Fluor pospješuje jačanje zubne cakline i obnavljanje zubi ponovnom ugradnjom kalcija i fosfora.

Budući da se hranom i vodom uglavnom ne dobiva dovoljno fluora, mora ga se osigurati na drugi način. U školskoj dobi korisno je povremeno premazivanje zubi fluornim preparatima, a za pranje zubi treba redovito koristiti zubne paste s fluorom.

Zubni karijes je jedna od najraširenijih bolesti školske djece i mladeži. Kvarenju zubi najviše pogoduju pretjerano uzimanje meke hrane i namirnice i pića koje sadrže šećere i škrob. Bakterije koje žive u usnoj šupljini za svoju prehranu također koriste ugljikohidrate, pri čijoj se razgradnji stvara kiselina koja nagriza zubnu caklinu.

Sitna šupljina u zaštitnoj caklini zuba može vrlo brzo dovesti do kvarenja zuba i ako se ne izliječi zub će ispod cakline trunutu izazivajući zubobolju. Kad se infekcija proširi može doći do gnojne upale tkiva.

Osobe koje se nezdravo hrane, koje su boležljive i koje ne provode redovitu oralnu higijenu sklone su upalama desni (gingivitisu) koje uzrokuju bolove, naticanje i krvarenje desni.

Malo je ljudi koji nikada nisu imali upalu desni. To je uz karijes, najraširenija bolest čovječanstva. Upala desni je često rezultat loše higijene zuba i zubne šupljine, a može biti i hormonalna neravnoteža, neki lijekovi, te šećerna bolest, padavica, slabokrvnost i leukemija.

Čirevi u usnoj šupljini su bolne otvorene rane na desnima ili u drugim dijelovima usne šupljine. Vrlo je teško odrediti uzroke većine čireva u usnoj šupljini, iako se oni češće pojavljuju kod iscrpljenih i bolesnih osoba. Mogući uzroci su manje ozljede, reakcija na bakterije streptokoke ili alergije.

Simptomi problema sa desnima i zubima su crvene i natečene desni koje mogu krvariti za vrijeme pranja zuba, zamjetna osjetljivost oboljelog zuba na hladnoću i toplinu, bolovi u doticaju sa slatkom ili kiselom hranom, bol na dodir, pulsirajuća bol u ritmu otkucaja srca. Oboljenje desni koje se ne povlači može biti znak nekog težeg stanja prikrivenog u organizmu.

Mjere samopomoći za prirodno liječenje zubi

- Perite zube i desni nakon svakog obroka
- Upotrebljavajte zubni konac ili posebno oblikovanu zubnu četkicu za čišćenje prostora između zuba barem jedanput na dan
- Jedite uravnoteženu hranu
- Smanjite količinu slatkiša i drugih slatkih jela, te bezalkoholnih sokova
- Temeljito žvačite hranu
- Nemojte pušiti, posebno ne lulu
- Prestanite jesti hranu koja može izazvati čireve, npr. masna jela, čokoladu, orašasto voće, sušeno voće i začine
- Ne dopustite da vam u ustima zaostanu ostaci hrane
- Pijte čaj od obične mirte kod upale desni
- Kod upale desni žvačite klinčić i grgljajte pripravak od nevena
- Za ispiranje usta kod čireva koristite pripravak od kadulje
- Za čišćenje bakterija koje se prirodno nalaze u ustima koristite pripravak od nevena i majčine dušice za ispiranje usta
- Kod zubobolje ispirite usta pripravkom od lavande, metvice i ljute paprike pomiješane sa limunovim sokom i medom


Napomena

Obratite se zubaru u samom početku zubobolje ili krvarenja desni.