Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KOJI ČAJ PITI


Opis

Ukoliko želite umanjiti vaše bolove ili osjetljivost na njih ili pojačati rad nekih organa izaberite čaj od predviđenog bilja. Terapija ne bi trebala trajati dulje od dva tjedna, osim ako vam je liječnik preporučio drukčije, jer postoji opasnost da se na njega naviknete.

Osobe koje se redovito liječe ljekovitim biljkama znaju da je jedan od načina liječenja da se u svako godišnje doba po dva tjedna pije jedna vrsta čaja čija se ljekovita svojstva odnose na određeni dio tijela.

Tako se u proljeće piju čajevi od mlade koprive koja utječe na smanjenje tjelesne težine. Zimi je prilagođenije piti čaj od kičice čija gorčina utječe na poboljšanje probave i poboljšava rad žuči, a osim toga pročišćava krv i preporučuje se starijim osobama.

Da bi ojačali gotovo sve organe i svaku tjelesnu funkciju trebali bi piti po dvije šalice čaja redovito svaku večer drugu vrstu čaja, npr: čaj od bijelog gloga (za srce), od ružmarina (za prokrvljenost), od komorača i peperminta (za želudac), od bazilikuma (za jetru i žuč), od čubra (za crijeva), od lista breze (za bubrege i mjehur), od lipovog cvijeta (za mokrenje), od maslačka (za krv), od matičnjaka (za umirenje).

Tretman sa čajem za mršavljenje, uz istovremeni post, pročišćava tijelo od otrovnih tvari i trebao bi se koristiti barem jednom godišnje. Recept za taj čaj je sljedeći:

1 žlica ljuske od graha
1 žlica lista koprive
1 žlica cvijeta od bazge
1 žlica kore od naranče (nešpricane)
1/2 žlice crvene sandalovine
1/2 žlice kičice
Sve sastojke dobro pomiješajte. Dvije žlice miješanog čaja stavite u manju posudu i prelijte ga sa 1/4 litre ključale vode. Posudu držite poklopljenu od 10 do 15 minuta, a zatim procijedite. Čaj pijte tri do četiri tjedna po 3-4 šalice dnevno.