Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

TRUŠLJIKA (Rhamnus frangula (Frangula alnus) Rhamnaceae)


Drugi nazivi: pasja lijeska, pasje grožđe

Taj grm raste u močvarnim šumama i gušticima diljem Europe. To je uspravna biljka visine od tri do pet metara. Smećkastosiva kora pokrivena je bjelkastim izraslinama. Blijedozeleni cvjetovi pojavljuju se u svibnju i lipnju, a rađaju male crvene koštičave bobice koje pocrne kad sazriju.


Dijelovi za upotrebu


Kora

- Kora se skida u trakama s mladlh stabljika ili grana toga grma i to u vrijeme cvatnje
- Sjecka se u komadiće i suši, a upotrebljava za pripremanje uvaraka
- Svježa mesnata kora je otrovna, pa se stoga ne smije upotrebljavati sve dok se ne osuši i dok ne odstoji najmanje godinu dana


Sastojci

Kora trušljike sadržava derivate antracena, dobro poznatog i učinkovitog sredstva za otklanjanje tegoba sa stolicom.


Upotreba u liječenju

Trušljika se već dugo upotrebljava kao sredstvo protiv zatvora stolice. Djeluje tako da povećava upijanje vode i elektrolita u utrobi potičući na taj način pokretanje crijeva. Istraživanja su također pokazala da, kad se uzima duže vrijeme, trušljika može uzrokavati proljev i gubitak kalija u organizmu. U proizvodnji za tržište kora se često miješa s drugim sastojcima.

Vjeruje se i da je trušljika sredstvo za poticanje mokrenja, te da pospješuje izlučivanje žuči u žučnom mjehuru. Upotrebljavala se za liječenje tegoba s jetrom i žučnim mjehurom, npr. žutice, hepatitisa i ciroze. Uvarak utrljan u desni može liječiti upalu desni, a utrljan u kosu sredstvo je protiv ušiju. Istraživanja objavljena 1976. godine pokazala su da ekstrakt iz sjemenja trušljike usporava rast tumora, a 1991. godine američki su istraživači dokazali antivirusnu aktivnost ekstrakta dobivenog od ove biljke.


Uzgoj

Trušljiku je najbolje uzgojiti iz sjemena posijanog u jesen. Biljka voli sunčano ili lagano zasjenjeno mjesto i neutralno do kiselo tlo. To je otporan grm, pa može izdržati temperature i do minus tridesetpet stupnjeva.


Priprema i doziranje


Budući da preparati od trušljike mogu biti u suprotnosti s nekim propisanim lijekovima, npr. kortikosteroidima ili lijekovima protiv aritmije srca, preporučuje se potražiti savjet liječnika prije upotrebe trušljike.


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne smije se upotrebljavati svježa kora trušljike jer je otrovna
- Ne upotrebljavajte trušljiku za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte trušljiku ako bolujete od crijevnih bolesti, npr. Crohnove bolesti, katara uzrokovanog čirom i sl.
- Nemojte davati trušljiku djeci mlađoj od petnaest godina
- Ne prekoračujte propisane količine jer može uzrokovati grčeve
- Prije upotrebe trušljike obavezno se savjetujte s liječnikom