Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

MAK POLJSKI (Papaver rhoeas Papaveraceae)


Drugi nazivi: mak turčinak, divlji mak, crveni mak, kukurikavac

Ova vrsta maka je jednogodišnja biljka čiji se krvavocrveni, papirasti cvjetovi nalaze na vrhovima vitkih, uspravnih, dlakavih stabljika. Često se može vidjeti kako divlje raste uz rubove polja. Listovi su jako urezani i oblikuju veliku rozetu u podnožju stabljike. Plod je ovalni tobolac u kojem se nalaze na stotine sitnih crnih sjemenaka.


Dijelovi za upotrebu


Latice

- Cvjetovi se beru u svibnju i lipnju, latice se odvajaju i suše, pa se upotrebljavaju za pripravljanje oparaka i prašaka za kapsule
- Cvjetovi poljskog maka sastavni su dio mnogih sirupa
- Cvjetovi se mogu pomiješati s drugim biljkama koje imaju slična svojstva, npr. lipa, lavanda i pasiflora


Sastojci

Latice maka sadržavaju sluz, antocijanine i malu količinu alkaloida od kojih je najzastupljeniji rhoeadin. Oni imaju sličan, ali slabiji učinak od alkaloida nađenih kod pitomog (opijumskog) maka. Tobolci sa sjemenom poljskog maka nikad se ne koriste jer sadržavaju otrovne alkaloide, no sjeme se upotrebljava u pripremi hrane i nije opasno u malim količinama.


Upotreba u liječenju

Sluz iz latica maka ima smirujući učinak na sluznicu grla. Preparati na temelju latica poljskog maka, često kombinirani sa sljezom, omogućuju vrlo učinkovito liječenje suhog kašlja i promuklosti. Poljski mak ima antispazmatski i umirujući učinak, pa se propisuje za liječenje napetosti živaca, osobito u lakšim slučajevima nesanice kod djece i odraslih.

Vjeruje se da olakšava probavu, te ublažava i otklanja bolove. Francuski pokus obavljen 2001. godine otkrio je sedativni učinak te biljke. Analize upotrijebljenog ekstrakta pokazale su prisutnost antocijanina, ali ne i alkaloida. Tradicionalno, poljski se mak upotrebljavao za liječenje nenormalnog kucanja srca kod osoba čije je srce inače bilo zdravo.


Uzgoj

Uspješno raste u dobro dreniranoj zemlji na sunčanom položaju. Uzgaja se iz sjemena.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje promuklosti i suhog kašlja
- Oparak: Stavite dvije čajne žličice cvjetova u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte dvije do tri šalice na dan, po želji možete oparak zasladiti medom
- Tinktura: Stavite petnaest kapi u čašu vode i pijte tri puta na dan nakon obroka

Za liječenje blagih oblika nesanice
- Oparak: Pijte jednu šalicu navečer prije spavanja
- Kapsule (375 mg): Uzimajte jednu ili dvije kapsule prije spavanja
- Tinktura: Stavite petnaest kapi u čašu vode i pijte tri puta na dan nakon obroka


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte poljski mak za vrijeme trudnoće
- Mak držite izvan dohvata djece
- Već su zabilježena trovanja uzrokovana pijenjem sirupa od poljskog maka